Harmaan alueen lehtiä arvioidaan tasoluokkaan 0

23.10.2024
Kuvituskuva.

Julkaisutoiminnan harmaan alueen lehtien arviointi jatkuu Julkaisufoorumin syksyn 2024 paneelikokouksissa. Vuoden 2025 alusta tason 0 saavat MDPI:n ja Frontiersin lehdet, joissa julkaisemista ei voida suositella varauksetta.

Julkaisufoorumin (JUFO) ohjausryhmä ja tieteenaloittaisten arviointipaneelien puheenjohtajat kokoontuivat 25.9.2024 käsittelemään niin kutsuttujen harmaan alueen lehtien arviointia. Harmaan alueen lehdet hyödyntävät kirjoittajamaksuun (APC – Article Processing Charge) perustuvaa toimintamallia ja ne pyrkivät julkaisumäärän kasvattamiseen pienimmällä mahdollisella toimitustyöhön ja laadunarviointiin käytettävällä ajalla.  

JUFO:n tehtävä on kannustaa, seurata ja tehdä näkyväksi tieteellisen julkaisemisen laatua ja avoimuutta. Yksi tärkeimmistä julkaisutoiminnan muutoksista Suomessa on artikkelien määrän voimakas kasvu erityisesti MDPI:n ja Frontiersin APC-maksullisissa open access -lehdissä. Tiedeyhteisön keskeinen huoli liittyy siihen, kasvaako avoimuuden hinta kohtuuttomasti, ja tapahtuuko kasvu huolellisen laadunarvioinnin kustannuksella. 

MDPI:n ja Frontiersin lehdistä käydään kriittistä keskustelua kansainvälisessä tiedeyhteisössä (englanniksi). JUFO on kerännyt palautetta tieteellisten lehtien laadunarviointikäytäntöjen puutteista erityisesti suomalaiselta tiedeyhteisöltä. Paneelit päättivät jo keväällä 2024 laskea kaikkiaan 60 lehteä tasoluokkaan 0. Palautteen läpikäynnin yhteydessä paneeleissa keskusteltiin myös kustantajan merkityksestä lehtien arvioinnissa.  

Arviointipaneelit ovat todenneet lehtien arvioinnin hankalaksi, jos ne muodollisesti täyttävät tasoluokan 1 kriteerit, kuten esimerkiksi vertaisarvioinnin ja tieteenalan asiantuntijoista koostuvan toimituskunnan, mutta tieteellinen laadunvarmistus ei välttämättä toimi uskottavasti kautta linjan. Yksittäisten lehtien ongelmat, kuten esimerkiksi MDPI:n Sustainability:ssä, voivat kuitenkin johtua toimintamallista, jolla kustantaja pyrkii kasvattamaan julkaisumäärää ja -tahtia.

Myös kustantajan toimintamalli voidaan huomioida arvioinnissa

JUFO:n periaate on ollut, ettei julkaisukanavan tasoa tule määritellä kustantajan perusteella, vaan kukin lehti arvioidaan itsenäisesti. Ohjausryhmän ja paneelien puheenjohtajien kokouksessa käydyn keskustelun pohjalta ohjausryhmä linjasi 30.9.2024, että paneelit voivat jatkossa käyttää kustantajan toimintamallia perusteena arvioidessaan julkaisukanavia tasolle 0, mutta voivat myös tarvittaessa tehdä poikkeuksia, kun julkaisukanavan arvioidaan täyttävän tasoluokan 1 kriteerit ja julkaisemista kanavassa voidaan varauksetta suositella.  

Ohjausryhmä päätti myös, että paneelit voivat uuden linjauksen mukaisesti jatkaa keväällä 2024 alkanutta tasoluokassa 1 olevien harmaan alueen lehtien arviointia syksynkokouksissa. Tämä tarkoittaa sitä, että MDPI:n ja Frontiersin lehdet, joissa julkaisemista paneelit eivät voi asiantuntija-arvioonsa perustuen varauksetta suositella, saavat vuoden 2025 alusta tasoluokan 0. Tieto näistä lehdistä julkaistaan syyskokousten päätyttyä marraskuussa 2024. 

Muillakin kaupallisilla kustantajilla on APC-maksullisia julkaisusarjoja (englanniksi), jotka pyrkivät kasvattamaan ja nopeuttamaan julkaisutoimintaansa, mahdollisesti huolellisen laadunarvioinnin kustannuksella. Näitä lehtiä arvioidaan uudelleen keväällä 2025. Myös vuoden 2025 alusta tasoluokkaan 0 laskettujen lehtien nostoa takaisin korkeampaan tasoluokkaan voidaan harkita myöhemmin uudelleen tiedeyhteisöltä saadun palautteen perusteella

Suomalainen tiedeyhteisö kehittää ja ylläpitää JUFO-luokitusta

JUFO-luokitus vaikuttaa vuosina 2025–2028 julkaisujen painotukseen suomalaisten yliopistojen rahoitusmallissa. Myös tasoluokkaan 0 sijoittuvissa lehdissä julkaistut artikkelit huomioidaan mallissa, mutta korkeampia tasoluokkia pienemmällä painoarvolla. Julkaisukanavan JUFO-luokkaa ei tule käyttää yksittäisten tutkijoiden arviointiin tai vertailuun. Esimerkiksi väitöskirjan osajulkaisuille ei tule asettaa lehden JUFO-luokkaan perustuvia ehdottomia vaatimuksia. 

JUFO-luokitusta kehitetään suomalaisen tiedeyhteisön näkökulmasta ja lähtökohdista. Julkaisukanavien arvioinnista vastaavat tieteenaloittaiset asiantuntijapaneelit, joissa on 300 tieteentekijää suomalaisista yliopistoista ja tutkimuslaitoksista. Luokitus perustuu ensisijaisesti asiantuntija-arviointiin, jota voidaan tukea määrällisillä ja laadullisilla tiedoilla. Journal Impact Factoria (JIF) ei tarjota paneeleille lehden laatua kuvaavana indikaattorina. 

Lisätietoja: julkaisufoorumi@tsv.fi

Julkaisufoorumi (JUFO) on tieteellisen julkaisutoiminnan laadunarviointia tukeva luokitusjärjestelmä. Julkaisufoorumi toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnassa (TSV)

Kuva: W eibo, Unsplash, muokattu (englanniksi)

Sinua saattaisi kiinnostaa myös