Kuukauden JUFO-paneeli: Matematiikka ja tilastotiede

18.8.2020
Kuva paneelin jäsenistä.

Kuukauden JUFO-paneeli -sarjassa esitellään Julkaisufoorumin asiantuntijapaneeleita.

”Julkaisukanavan valinnassa kannattaa käyttää useita kriteerejä. Julkaisufoorumi-tasoluokitus auttaa tunnistamaan hyviä julkaisukanavia, mutta se on karkea ja suuntaa antava” aloittaa paneelin puheenjohtaja, professori Kaisa Miettinen Jyväskylän yliopistosta.

”Toki on hyödyllistä käyttää luokituksen toista päätä saalistajalehtien välttämiseen, mutta valitettavan usein erityisesti nuoret tutkijat käyttävät tasoluokkaa julkaisukanavan valinnan ainoana kriteerinä. Heidän organisaationsa voivat tähän jopa rohkaista. Tärkeää olisi löytää tuloksille oikea kohderyhmä, sillä pitkällä aikavälillä nimenomaan viittaukset edistävät tutkimusta ja meritoivat tutkijaa.”

Paneelin jäsen, Aalto-yliopiston professori Camilla Hollanti on samoilla linjoilla: ”On hyvä pitää mielessä, että arviointi on volyymipohjainen. Näin ollen suuria lehtiä on joskus hankala nostaa korkeammille tasoille, joiden kiintiö on pienempi. Lisäksi uudet lehdet ovat usein tasolla yksi, koska niillä ei ole vielä faktoreita tiedossa.”

Miettinen on toiminut aiemmin Julkaisufoorumin ohjausryhmän jäsenenä ja Hollanti on puolestaan toista kautta mukana paneelin jäsenenä. Molemmat ovat tyytyväisiä paneelin toimintaan: ”Minusta meillä on hyvä paneeli ja kokouksissa on vallinnut hyvä yhteisymmärrys” kiittelee Miettinen. ”Paneelikeskustelut sujuvat hyvässä hengessä ja mukana on asiantuntevaa porukkaa. Myös oma perspektiivini on laajentunut ja luottamukseni systeemiin kasvanut paneelityöskentelyn myötä” Hollanti jatkaa.

Avoimesta julkaisemisesta kysyttäessä esiin nousee sekä siihen liittyviä mahdollisuuksia että haasteita. ”Tutkimustulosten avoin saatavuus on tutkijoille tärkeää. Esimerkiksi avoimen lähdekoodin avulla voidaan viedä tiedettä eteenpäin tehokkaammin, kun voidaan rakentaa toisten tekemien koodien päälle uutta eikä tarvitse aloittaa aina alusta” pohtii Miettinen. Avoimen julkaisemisen haasteena ovat hänen mukaansa saalistajalehdet ja vaihtelevat rinnakkaisjulkaisemiskäytännöt. ”Useimmat open access -julkaisut maksavat enemmän kuin perinteiset. Omalle parhaalle perinteiselle lehdelle ei myöskään aina löydy avointa vastinetta” Hollanti täydentää.

Hollanti ja Miettinen arvioivat, etteivät tutkijat tiedä riittävän hyvin omista vaikutusmahdollisuuksistaan. ”Kannustuksesta huolimatta on vaikea saada ihmisiä osallistumaan ennen kuin jälkikäteen, kun jonkin itselle tärkeän foorumin taso harmittaa. Luokituksen ja paneelien toimintaperiaatteet eivät myöskään ole monelle riittävän tutut. Julkaisufoorumin sivuilla on paljon tähän liittyvää tietoa, johon kannattaa tutustua, ja panelisteihin voi myös olla yhteydessä, mikäli jokin asia askarruttaa” Hollanti rohkaisee.

Miettinen muistuttaa, että uusia julkaisukanavia ja tasomuutoksia voi ehdottaa JUFO-portaalin kautta: ”Otamme hyvin perustellut ehdotukset lämpimästi vastaan ja ne käsitellään huolella. Järjestelmä ei ole täydellinen, mutta tutkijoiden avulla voimme sitä parantaa.”

Paneeli 1: Matematiikka ja tilastotiede

  • Tutkimusalat: Matematiikka, tilastotiede
  • Puheenjohtaja: Professori Kaisa Miettinen, Jyväskylän yliopisto
  • Panelisteja: 8
  • Julkaisukanavia elokuussa 2020: (0=70, 1=734, 2=103, 3=38)

Julkaisufoorumi on suomalaisen tiedeyhteisön toteuttama, tutkimuksen laadunarviointia tukeva julkaisukanavien tasoluokitus. Julkaisufoorumin arviointityöstä vastaavat 23 tieteenaloittaista asiantuntijapaneelia. Paneelien tärkein tehtävä on arvioida ja luokitella edustamiensa alojen tieteelliset julkaisukanavat.

Nykyiset paneelikokoonpanot vastaavat julkaisukanavien arvioinnista kaudella 2018-2021. Tasoluokkia 2 ja 3 koskeva päivitysarviointi toteutetaan seuraavan kerran vuonna 2022, mutta vuosien 2019-2021 aikana paneelit voivat tehdä näitä tasoluokkia koskevia yksittäisiä muutoksia. Tasoluokkia 0 ja 1 koskevia uusia ehdotuksia ja muutosehdotuksia käsitellään jatkuvasti.

Katso tästä kaikkien Julkaisufoorumin paneelien tutkimusalat ja kokoonpanot.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös