Kuukauden JUFO-paneeli: Filosofia ja teologia

10.12.2019
Kuva paneelin jäsenistä.

Kuukauden JUFO-paneeli -sarjassa esitellään Julkaisufoorumin asiantuntijapaneeleita.

”Julkaisufoorumi on yhdenmukaistanut käsitystä tieteellisestä vertaisarvioinnista. Koska tiedejulkaiseminen on globaalisti mittavassa kasvussa, niin on hyvä, että Suomessa on toimiva julkaisukanavien laadunvalvonta”, Julkaisufoorumin filosofian ja teologian paneelin puheenjohtaja, Siirtolaisuusinstituutin johtaja Tuomas Martikainen sanoo. Vertaisarvioitujen julkaisukanavien tunnistamiseen liittyvien kriteerien johdonmukainen soveltaminen on Julkaisufoorumin panelistien keskeinen tehtävä, jonka oppimiseen meni Martikaisen mukaan etenkin alussa paljon aikaa.

Martikainen ja paneelin jäsen, Donner-instituutin johtaja Ruth Illman toteavat oppineensa paneelityössä paljon uutta tiedejulkaisemisesta ja julkaisukanavista. Myös tiedejulkaisemista koskevat keskustelut kollegoiden kanssa ovat Illmanin mukaan työn mielenkiintoinen puoli. ”Haastavaa on puolestaan lehtien vertailu ja sen arvioiminen, mitkä julkaisut mahtuvat mukaan Julkaisufoorumin korkeimmille tasoille 2 ja 3”, Illman pohtii.

”Avoin julkaiseminen tulee muuttamaan merkittävästi tiedejulkaisemista”, Martikainen toteaa tieteellisen julkaisutoiminnan haasteista. ”Toistaiseksi on epäselvää millä tavoin perinteiset kustantajat pärjäävät muutoksessa ja minkälaisia ovat tulevaisuuden julkaisualustat.” Illman kritisoi sitä, että raha määrittää julkaisutoimintaa joskus tieteellistä laatua enemmän. ”Ja joskus julkaisujen määrä tuntuu olevan tärkeämpää kuin itse tutkimus, jota esitellään artikkeleissa.”

Martikainen on paneelissa nyt toista kautta, Illman ensimmäistä. Kummallakin on paljon kokemusta tiedejulkaisemisesta sekä kirjoittajina että muun muassa toimittajan roolissa.  ”Paneeleissa tehdään tärkeää työtä ja meihin voi ottaa yhteyttä aina, kun herää tiedejulkaisemiseen liittyviä kysymyksiä,” kannustaa Illman.

Paneeli 20: Filosofia ja teologia

  • Tutkimusalat: Filosofia ja teologia
  • Puheenjohtaja: Johtaja Tuomas Martikainen, Siirtolaisuusinstituutti
  • Panelisteja: 9
  • Julkaisukanavia joulukuussa 2019: 1306 (0=85, 1=1034, 2=149, 3=38)

Julkaisufoorumi on suomalaisen tiedeyhteisön toteuttama, tutkimuksen laadunarviointia tukeva julkaisukanavien tasoluokitus. Julkaisufoorumin arviointityöstä vastaavat 23 tieteenaloittaista asiantuntijapaneelia. Paneelien tärkein tehtävä on arvioida ja luokitella edustamiensa alojen tieteelliset julkaisukanavat. Nykyiset paneelikokoonpanot vastaavat julkaisukanavien arvioinnista kaudella 2018-2021. Tasoluokkia 2 ja 3 koskeva päivitysarviointi toteutetaan seuraavan kerran vuonna 2022, mutta vuosien 2019-2021 aikana paneelit voivat tehdä näitä tasoluokkia koskevia yksittäisiä muutoksia. Tasoluokkia 0 ja 1 koskevia uusia ehdotuksia ja muutosehdotuksia käsitellään jatkuvasti.

Katso tästä kaikkien Julkaisufoorumin paneelien tutkimusalat ja kokoonpanot.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös