Uusi JUFO-portaali tarjoaa aiempaa enemmän tietoja julkaisukanavista

4.6.2024
Kuvituskuva, jossa teksti "Tutustu uudistuneeseen JUFO-portaaliin".

Vertaisarvioitujen julkaisujen lisäksi portaalissa on nyt saatavilla myös ammatillisia ja yleistajuisia julkaisusarjoja. Vanha portaali poistuu käytöstä kesän aikana.

Tiedeyhteisön työkalu Julkaisufoorumi-luokiteltujen julkaisukanavien selailuun ja ehdotusten tekemiseen on uudistunut. Uuden JUFO-portaalin paremman teknisen toteutuksen ansiosta portaali on aiempaa sujuvampi käyttää. Samalla portaalin hakutoiminnallisuuksia on kehitetty, mikä mahdollistaa entistä tarkempien hakujen tekemisen. 

Lisäksi uudesta portaalista löytyvät myös Suomessa toimivien tutkijoiden käyttämät, JUFO-luokituksen ulkopuolelle kuuluvat ammatilliset ja yleistajuiset lehdet.

Uusi portaali löytyy osoitteesta https://jfp.csc.fi/jufoportaali ja se on toteutettu yhteistyössä CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen kanssa.

Tarkempia hakuja uusilla toiminnoilla

Uuden JUFO-portaalin hakutoiminnoissa on käytössä kaikki vanhan portaalin ominaisuudet sekä uusia hakutoimintoja. Esimerkiksi vapaatekstihakua uudistettiin: nyt portaalissa tekstihakuja voi tehdä sekä fraasihakuina että sanankatkaisun avulla. Lehtiä ja sarjoja voi hakea myös julkaisijan perusteella. 

Julkaisumaan ja -kielen perusteella tehdyt haut toimivat aiempaa luotettavammin, sillä tiedot on yhtenäistetty ISO-standardien mukaisesti. Tieteenalakohtaista hakua tehdessään käyttäjä voi valita, käyttääkö hän haussa AND- vai OR-operaattoria.

Kuten aiemmassakin portaalissa, hakutulokset voi ladata omalle koneelleen csv-tiedostona. Tämän lisäksi uudessa portaalissa käyttäjä voi valita, mitä tietoja julkaisukanavista ladattavaan tiedostoon sisällytetään.

Portaaliin on myös tulossa lisää tietoja julkaisukanavista. Syksyn 2024 aikana portaalista saa tiedot täysin maksuttomista eli niin sanotuista diamond open access -lehdistä sekä osittain avoimista hybridilehdistä.

Vanha portaali ja hakusivu poistuvat käytöstä

Vanha JUFO-portaali ja sen rinnalla käytössä ollut TSV:n verkkosivuilla toimiva julkaisukanavahaku poistuvat käytöstä kesän aikana. 

Julkaisukanavahaku TSV:n verkkosivuilla suljetaan kokonaan elokuun lopussa ja vanha JUFO-portaali rajataan Julkaisufoorumin sihteeristön ja Julkaisufoorumin arviointipaneelien jäsenten käyttöön. Vanhasta portaalista luovutaan kokonaan, kun sihteeristön ja panelistien arviointityöhön liittyvät toiminnallisuudet saadaan uuteen portaaliin.

Mikä JUFO-portaali?

JUFO-portaali on tutkijoille ja muille tieteen parissa työskenteleville tarkoitettu palvelu, jossa voi hakea Julkaisufoorumi-luokituksen piiriin kuuluvien tieteellisten julkaisusarjojen, konferenssien ja kirjakustantajien tietoja. Palvelusta löytyvät myös Suomessa toimivien tutkijoiden käyttämät ammatilliset ja yleistajuiset julkaisusarjat.

Tiedeyhteisön jäsenet voivat myös ehdottaa JUFO-portaalissa uusien julkaisukanavien lisäämistä tai muutosta jo luokiteltujen julkaisukanavien tasoluokkaan tai kuvailutietoihin. Hakujen tekeminen on mahdollista ilman sisäänkirjautumista, mutta lisäys- ja muutosehdotusten tekeminen vaatii kirjautumisen.

Lisätietoja: julkaisufoorumi(at)tsv.fi

Kuva: Anne Haapanen, TSV

Sinua saattaisi kiinnostaa myös