Projekti kotimaisten tiedelehtien kannustamiseksi Sherpa Romeoon

17.5.2022
Kuvituskuva, jossa kaksi junaraidetta yhdistyy. Rata jatkuu suoraan kohti horisonttia.

Jisc ja TSV ovat aloittaneet yhteistyön kannustaakseen kotimaisia lehtiä ja kustantajia rekisteröimään avoimen saatavuuden politiikkansa Sherpa Romeo -palveluun. Yhteistyö jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka.

Sherpa Romeo (englanniksi) on verkkopalvelu, jossa on mahdollista tarkastella sinne rekisteröityjen lehtien ja kustantajien avoimen saatavuuden politiikkaa. Palvelu on tiedeyhteisölle yhä tärkeämpi, sillä tarve avoimien julkaisukanavien tunnistamiseen kasvaa jatkuvasti.

Avoin rinnakkaistallennus on myös yksi tapa täyttää Plan S (englanniksi) -kriteerit avoimelle saatavuudelle. Julkaisu on Plan S -kelpoinen, jos sen käsikirjoituksen hyväksytty versio tai julkaistu versio on avoimesti saatavilla. Kustantajien on siis suositeltavaa rekisteröidä rinnakkaistallennuspolitiikkansa Sherpa Romeoon. 

TSV:n Julkaisufoorumi ja julkaisupalvelut ovat tunnistaneet projektin kannalta noin 330 potentiaalista kotimaista lehteä, joista 78 on jo rekisteröitynyt Sherpa Romeoon. Lisäksi palveluun on rekisteröitynyt 53 kotimaista kustantajaa. Yhteistyöprojektin tavoitteena on kannustaa myös muita kotimaisia lehtiä ja kustantajia rekisteröitymään palveluun, sekä muistuttaa jo rekisteröityneitä päivittämään tietonsa ajan tasalle. Tavoitteena on myös saada yhtä useammat lehdet ja kustantajat harkitsemaan avoimen rinnakkaistallennuksen käyttöönottoa.

Jisc, Julkaisufoorumi ja julkaisupalvelut auttavat tämän projektin puitteissa rekisteröitymisestä kiinnostuneita lehtiä ja kustantajia hakemaan palvelun käyttäjiksi tarjoamalla ohjeistusta sekä järjestämällä työpajoja syksyn 2022 aikana.

Suurin osa kotimaisista vertaisarvioiduista tiedelehdistä on ei-kaupallisia, tieteellisten seurojen julkaisemia lehtiä. Yhteistyöprojekti Jiscin kanssa tukee siis myös TSV:n strategiaa 2019-2023, jonka tavoitteena on jäsenseurojen avoimen julkaisutoiminnan edistäminen.

Lisätietoja: julkaisufoorumi@tsv.fi

Kuva: Robert So, Pexels.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös