Sherpa Romeo -työpajat syksyllä 2022

Kuvituskuva puisesta pöydästä, jolla on puutyökaluja ja luonnoslehtiö. Kuvassa näkyy myös henkilön kädet lehtiön molemmin puolin, henkilö pitää kynää toisessa kädessään.
Alkaa
Loppuu

Jisc ja TSV ovat aloittaneet yhteistyön kannustaakseen kotimaisia tiedelehtiä ja -kustantajia rekisteröimään avoimen saatavuuden politiikkansa Sherpa Romeo -palveluun (englanniksi). Sherpa Romeo on verkkopalvelu, jossa on mahdollista tarkastella sinne rekisteröityjen lehtien ja kustantajien avoimen saatavuuden politiikkaa.

Mitä hyötyä on Sherpa Romeoon rekisteröitymisestä?

Moni tutkimusrahoittaja (ml. Suomen Akatemia) vaatii Plan S -konsortion kriteerien mukaisesti, että niiden rahoittamasta tutkimuksesta tuotettujen julkaisujen tulee olla välittömästi avoimesti saatavilla. Julkaistun tai hyväksytyn käsikirjoituksen avoin rinnakkaistallennus on yksi tapa kriteerin täyttämiseen.

Sherpa Romeo -palvelussa kustantajien on mahdollista kuvata kattavasti koko avoimen saatavuuden politiikkansa ja kirjoittajat voivat helposti tarkistaa, minkä version tekstistä he saavat tallentaa. Rekisteröityminen Sherpa Romeo -palveluun palvelee siis ensisijaisesti kirjoittajia heidän etsiessään sopivaa julkaisukanavaa käsikirjoitukselleen. Rekisteröityminen kannattaa, vaikka lehti olisi DOAJ:ssa, sillä Sherpa Romeo mahdollistaa avoimen saatavuuden kattavamman kuvaamisen käsikirjoituksen jokaiselle versiolle erikseen. Kun tiedot löytyvät keskitetysti yhdestä paikasta, saattaa tämä myös vähentää toimitukselle saapuvia kyselyjä aiheesta.

Lisäksi Sherpa Romeon tarjoaman rajapinnan kautta tieto avoimuudesta on integroitavissa myös muihin tietojärjestelmiin, kuten Journal.fi-palveluun ja JUFO-portaaliin. Sherpa Romeoon rekisteröityminen on myös edellytyksenä TSV:n jakaman julkaisuavustuksen hakemiselle.

Työpajat

Jisc, Julkaisufoorumi ja TSV:n julkaisupalvelut auttavat tämän projektin puitteissa rekisteröitymisestä kiinnostuneita lehtiä ja kustantajia hakemaan palvelun käyttäjiksi tarjoamalla ohjeistusta sekä järjestämällä työpajoja syksyn 2022 aikana. Työpajoja järjestetään kolme:

  • Ke 31.8.2022 klo 13-15
  • Ti 27.9.2022 klo 13-15
  • Ma 28.11.2022 klo 13-15

Kunkin työpajan sisältö on sama ja ne pidetään osittain englanniksi. Työpajoihin on mahdollista osallistua joko etäyhteydellä tai Tieteiden talolla Helsingissä (paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä).

Työpajoihin voi ilmoittautua LimeSurvey-lomakkeella tästä. Lähetämme ilmoittautuneille lisätietoja osallistumiseen liittyen sähköpostitse. Kysymykset ja lisätietoja: julkaisufoorumi@tsv.fi.

Kuva: Ono Kosuki, Pexels.

Osallistuminen
Paikan päällä
Verkossa
Tapahtuman teemat