Päivitetyssä käyttöohjeessa on huomioitu uudet vastuullisen arvioinnin suositukset ja kielletty luokituksen käyttö yksittäisen tutkijan arvioinnissa.
Julkaisufoorumin ohjausryhmä on päivittänyt Julkaisufoorumi-luokituksen käyttöohjeen. Päivitetyssä käyttöohjeessa on aiempaa yksiselitteisemmin kielletty luokituksen käyttö yksittäisen tutkijan arvioinnissa, kuten rekrytointien tai palkitsemisen perusteena. Luokitusta ei tule käyttää myöskään esimerkiksi väitöskirjojen osajulkaisujen hyväksymiskriteerinä.
- Työnantajien ja rahoittajien ei tule käyttää JUFO-luokitusta (tai muita kanavakohtaisia indikaattoreita kuten Journal Impact Factoria) tutkijanarvioinneissa. Lisäksi työnantajien ja rahoittajien on kiellettävä arvioijia huomioimasta näitä tietoja tutkijanarvioinneissa ja tutkijoita on kiellettävä liittämästä näitä tietoja missään muodossa hakemuksiinsa tai julkaisuluetteloihinsa.
- Arvioijien ei tule huomioida JUFO-luokitusta (tai muita kanavakohtaisia indikaattoreita kuten Journal Impact Factoria) tutkijanarvioinnissa.
- Tutkijoiden ei tule liittää tietoja julkaisujensa JUFO-luokitusta (tai muita kanavakohtaisia indikaattoreita kuten Journal Impact Factoria) missään muodossa hakemuksiinsa tai julkaisuluetteloihinsa.
Päivitetyssä käyttöohjeessa on myös huomioitu edellisen päivityksen jälkeen ilmestynyt kansallinen vastuullisen tutkijanarvioinnin suositus sekä kansainvälinen tutkimuksenarvioinnin uudistamisen sopimus (englanniksi). Kansallisen suosituksen mukaisesti arviointien tulee ensisijaisesti perustua tutkimuksen tieteelliseen sisältöön, ja tutkimusmetriikkaa voidaan hyödyntää harkiten arvioinnin tukena. Myös kansainvälisen tutkimuksenarvioinnin uudistamisen sopimus edellyttää luopumista “lehti- ja julkaisupohjaisten mittareiden epätarkoituksenmukaisesta käytöstä tutkimuksen arvioinnissa”.
Julkaisufoorumi toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnassa (TSV). TSV on allekirjoittanut kansainvälisen tutkimuksenarvioinnin uudistamisen sopimuksen sekä liittynyt sopimuksen toimeenpanoa edistävän Coalition for Advancing Research Assessment -yhteenliittymän (CoARA) jäseneksi.
Kuva: Ylanite Koppens, Pexels (muokattu)