Julkaisufoorumin itsearvioinnin tuloksia esiteltiin webinaarissa

11.3.2021
Kuvituskuva, jossa luentosali ja mikrofoni.

Lue täältä webinaarin kohokohdat.

Julkaisufoorumin itsearvioinnin webinaari järjestettiin 8.3.2021. Webinaarissa esiteltiin Julkaisufoorumin toiminnan ja tasoluokituksen itsearviointia 2010-2020.

Janne Pölönen (TSV), Jaakko Aspara (Hanken) ja Hanna-Mari Puuska (CSC) avasivat webinaarin esittelemällä itsearvioinnin toteutusta ja tuloksia. Arvioinnin keskeisimpiä lopputulemia olivat, että JUFO-luokitus tarjoaa kustannustehokkaan ja neutraalin laatuindikaattorin yliopistojen julkaisutuotannon arviointiin eri päätieteenaloilla ja se on yhdenmukainen vastuullisen metriikan periaatteiden kanssa. Tunnistettuja haasteita olivat panelistien työmäärä sekä luokituksen epäasianmukainen käyttö yksilötason arvioinneissa. Lopuksi he esittelivät myös itsearvioinnin pohjalta laaditut 12 suositusta ja 7 näkökohtaa Julkaisufoorumin toiminnan kehittämiseksi tulevaisuudessa.

Julkaisufooruminkin perustana olevan, pohjoismaisen julkaisukanavien tasoluokitusmallin suunnitellut Gunnar Sivertsen (NIFU) tarkasteli esityksessään Julkaisufoorumia kansainvälisestä näkökulmasta. Hänen mukaansa mallin vahvuuksia ovat erityisesti se, että luokitus on tiedeyhteisön toteuttama ja riippumaton kaupallisista tietokannoista. Lisäksi malli mahdollistaa eri tieteenalojen ja julkaisukielten tasapuolisen kohtelun. Tulevaisuuden haasteina luokitukselle Sivertsen mainitsee megajournaalien ja -julkaisualustojen yleistymisen sekä kyseenalaisella toimintamallilla operoivat lehdet, jotka eivät kuitenkaan ole varsinaisesti ns. saalistajalehtiä.

Webinaarissa kuultiin myös Erja Heikkisen (OKM), Keijo Hämäläisen (UNIFI) ja Ulla-Maija Forsbergin (TSV) puheenvuorot.

Heikkinen muistutti puheenvuorossaan, että Julkaisufoorumi perustettiin, kun yliopistojen rahoitusmalliin haluttiin yksinkertainen ja läpinäkyvä indikaattori, joka olisi kaikkien tiedossa ja arvioitavissa. Samaan aikaan Julkaisufoorumin käyttöönoton kanssa julkaiseminen on muuttunut Suomessa kunnianhimoisemmaksi ja Heikkinen pohti Julkaisufoorumin osaltaan lisänneen kiinnostusta kansainväliseen huippujulkaisemiseen.

Hämäläinen piti puolestaan tärkeänä, että Julkaisufoorumi on itsenäinen, ministeriöstä ja yliopistoista riippumaton toimija, jonka omistajuus on tiedeyhteisöllä. Puheenvuorossaan Hämäläinen muistutti myös, että vajavainenkin laadullinen arviointi on parempi vaihtoehto kuin arviointi pelkästään määrällisin mittarein.

Forsberg toi puheenvuorossaan esille vastuullisen tieteen merkityksen ja korosti, että vastuullinen tiede on edellytys tutkitun tiedon saavutettavuudelle ja vaikuttavuudelle. Tässä Forsberg näkee Julkaisufoorumilla olevan tärkeän roolin osana suomalaisen tieteen laadunhallintaa.

Kuva: The_MrDan, Pexels.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös