Ehdokkaita Julkaisufoorumin ohjausryhmään

21.2.2023
Kuvituskuva tekstillä "Ehdokkaita Julkaisufoorumin ohjausryhmään kaudelle 2024-2027".

Tieteelliset seurat ja tiedeakatemiat voivat nyt ehdottaa jäseniä Julkaisufoorumin ohjausryhmään kaudelle 2024-2027.

Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) pyytää tieteellisiä seuroja ja tiedeakatemioita ehdottamaan henkilöitä päätieteenalaedustajiksi Julkaisufoorumin ohjausryhmään kaudelle 2024-2027. Ohjausryhmässä on 5–6 eri päätieteenalojen asiantuntijaa sekä lisäksi TSV:n, Suomen yliopistot Unifi ry:n, Suomen Akatemian, Suomen yliopistokirjastojen verkoston, Kansalliskirjaston, CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön edustus. Valtuuskunnan hallitus nimittää seuraavan ohjausryhmän syyskuun 2023 kokouksessa ja ohjausryhmän jäsenet aloittavat työnsä vuoden 2024 alussa.

Ohjausryhmän tehtävänä on päättää Julkaisufoorumin ylläpitoa ja kehittämistä koskevista linjauksista, tiedottaa taustayhteisöilleen luokituksesta sekä valita tieteenaloittaisten arviointipaneelien asiantuntijajäsenet edellisten paneelikokoonpanojen toimikauden päättyessä vuonna 2024. Seuraava kaikkien julkaisukanavien tasoluokitusten päivitysarviointi toteutetaan vuonna 2026. Ohjausryhmän kokoukset järjestetään Tieteiden talolla Helsingissä ja/tai etänä. Ohjausryhmän jäsenten taustaorganisaatiot vastaavat matkakuluista. Ehdottavan tahon vastuulla on varmistaa henkilön suostumus ohjausryhmän työhön.

Tieteellisten seurojen ja tiedeakatemioiden ehdotukset tulee tehdä maanantaihin 12.6.2023 mennessä tällä verkkolomakkeella.

Ehdotettavilta henkilöiltä toivotaan laajaa kokemusta tutkimustyöstä, tieteellisestä julkaisutoiminnasta ja tutkimuksen arvioinnista. Lisäksi toivomme ehdokkaaksi henkilöitä, joilla on osaamista avoimeen tieteeseen tai vastuulliseen arviointiin liittyen. Ohjausryhmän jäseniksi pyydetään ehdottamaan sekä naisia että miehiä. Jokaisen ehdotettavan henkilön osalta tulee ilmoittaa etunimi, sukunimi, oppiarvo, tehtävä, organisaatio, sähköpostiosoite, sekä tieteenala, jonka asiantuntijaksi häntä esitetään. Ehdotuksia voi tehdä yhdelle tai useammalle tieteenalalle.

Julkaisufoorumi on suomalaisen tiedeyhteisön toteuttama tieteellisen julkaisutoiminnan laadunarviointia tukeva järjestelmä, joka perustuu asiantuntijapaneelien suorittamaan kaikki tieteenalat kattavaan tieteellisten lehtien, julkaisusarjojen ja kirjakustantajien tasoluokitukseen. Tavoite on tehdä näkyväksi ja edistää suomalaisen tutkimuksen laatua ja julkaisutoimintaa tiedeyhteisön luotettaviksi ja korkeatasoisiksi tunnistamilla foorumeilla. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää Julkaisufoorumi-luokitusta yliopistojen tieteellisten julkaisujen laadun indikaattorina yliopistojen rahoitusmallissa vuodesta 2015 lähtien. Julkaisufoorumi-luokituksen tuottamisesta vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta.

Lisätietoa: julkaisufoorumi@tsv.fi

Kuva: Ylanite Koppens, Pexels. Kuvaa muokattu.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös