Saalistavat open access -lehdet puhuttavat edelleen

Tiedotteet   25.11.2015 14.57   Päivitetty 25.11.2015 15.07

Julkaisufoorumin sihteeristölle ja panelisteille tulee tasaisin väliajoin kysymyksiä epärehellisistä open access -lehdistä. Osa kysyjistä ihmettelee, miksi Julkaisufoorumissa mustamaalataan tiettyjä lehtiä. Vastakkaista näkökulmaa edustavat kysyjät puolestaan haluavat tietää, miksi epäilyksenalaisia lehtiä on hyväksytty tasolle 1.

Julkaisufoorumissa arvioitiin viime keväänä uudelleen yli 200 ns. Beallin listalle kuuluvaa, Julkaisufoorumin tasolle 1 hyväksyttyä lehteä. Tällä hetkellä käynnissä olevassa täydennysarvioinnissa on mukana vielä noin neljäkymmentä OA-lehteä, jotka on tunnistettu saalistajalehdiksi vasta edellisen tarkistuskierroksen jälkeen tai joita ei ehditty arvioida edellisellä kerralla. Todennäköisesti joitakin Beallin listalle kuuluvia lehtiä tulee vielä putoamaan luokkaan 0 arvioinnin valmistuttua.

Keskustelussa olisi tärkeää ottaa huomioon seuraavat seikat:

  • Julkaisufoorumissa lehti merkitään kuuluvaksi Beallin listalle, jos joko lehden nimi tai lehden kustantajan nimi mainitaan listalla. Kaikki merkityt lehdet eivät siis löydy Beallin List of standalone journals -listasta.
  • Listaa käytetään tunnistamisen apuvälineenä. Paneeleilla on oikeus jättää tasolle 1 lehtiä, vaikka niiden kustantaja olisikin mainittu Beallin listalla. Näin on myös joissakin tapauksissa tehty.
  • Useat saalistajalehdet käyttävät samoja tai samankaltaisia nimekkeitä kuin suurten kustantamoiden tunnetut julkaisusarjat. Lisäksi saatetaan imitoida uskottavan tiedekustantajan tai -lehden visuaalista ilmettä sekä väärinkäyttää kustantajien ja tietokantojen logoja, tutkijoiden nimiä ja lehtien ISSN-tunnuksia. Tällöin myös erehtymisen vaara on aina olemassa.
  • Listausten ja luokitusten seuraamista tärkeämpää on itse tutustua julkaisukanaviin ja arvioida niiden sisältöä kriittisesti, sillä julkaisukentälle syntyy jatkuvasti lisää uusia yrittäjiä. Osa niistä on epäluotettavia.

 

Lue tarkempi selonteko viime kevään arvioinnista ja Beallin listan hyödyntämisestä Julkaisufoorumissa: http://www.julkaisufoorumi.fi/fi/arkisto/tiedotteet/ep%C3%A4ilytt%C3%A4v...

Näistä merkeistä tunnistaa saalistajalehden: https://scholarlyoa.files.wordpress.com/2015/01/criteria-2015.pdf